Szösszenet szülőknek: Előzzük meg a tinédzserkori alkoholizmust!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Négyszer nagyobb a valószínűsége a felnőttkori alkoholproblémáknak, ha a gyerek már 15 éves kora előtt iszik. Hazánkban 18 éves kor alatt nem fogyaszthatnak alkoholt a gyerekek, de mindenki tudja, hogy rengeteg tinédzser megszegi a szabályt, és akár már 15 éves kor előtt is megoldja, hogy hozzájusson az alkoholhoz.

A tini alkoholizmust muszáj megelőzni, mert azok, akik 15 éves koruk előtt isznak, négyszeresére növelik a felnőttkori alkoholproblémák kialakulásának valószínűségét, ráadásul ez droghasználathoz is vezethet. Szülőként több módszerrel akadályozhatjuk meg azt, hogy a gyerekünk alkoholhoz nyúljon.

Először is gondoskodjunk róla, hogy legyen szabadidős tevékenysége, mert gyakran az unalom vezet alkohol- és drogproblémákhoz. Az is jó megoldás, ha a gyermekünkkel együtt jövőbeli célokat találunk ki, mert abban az esetben, ha van jövőképe, és jól teljesít az iskolában, akkor valószínűleg nem kerül kapcsolatba a droggal és az alkohollal. Fontos, hogy elmagyarázzuk a gyermekünknek, hogy milyen veszélyeknek tenné ki magát, ha engedne a kísértésnek. Beszéljünk vele az ittas vezetésről, a marihuána okozta memória- és figyelemzavarról.

Ha tehetjük, akkor alakítsuk úgy a napjainkat, hogy a család együtt vacsorázzon, mert ebben az esetben csökkenthetjük annak a kockázatát, hogy a gyerekünk élete kisiklik, mert így nyomon követhetjük a napjait.

Translate »