Színezd ki a világod, színekkel a stressz ellen!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Még 2013-ban jelent meg egy könyv, amely milliókat változtatott újra gyerekké. Egy könyv, ami elérte, hogy néhány órára mindenki eldobja a munkát, megfeledkezzen az online életéről, és az legyen a legnagyobb gondja, hogy az utolsó kis részlet befejezéséig ne fogyjon ki a filc. Az ötletgazda és illusztrátor Johanna Basford.

A brit Laurence King kiadó munkatársai először csak felvonták szemöldöküket, amikor a skót grafikus kijelentette, hogy gyerekszínező helyett, szívesebben alkotna egy felnőtteknek szánt kifestőkönyvet.

A szerkesztők végül nem bánták meg, hogy piacra dobták a Titkos kertet, Basford ugyanis pontosan tudta, miről beszélt. Új műfaj született. Tervezett egy kifestőkönyvet felnőtteket megcélzó, bonyolult, aprólékos mintákkal. A színező eladási adatai nemhogy beigazolták, de messze túl is szárnyalták Basford és a kiadó reményeit. Arra, hogy a könyv 1,4 millió példányban kel majd el világszerte, és hónapokig trónol az Amazon eladási listájának élmezőnyében, senki nem számított.

Két évvel ezelőtt jelent meg, és a Titkos kert még mostanában is stabilan a harmadik hely környékén tanyázik az Amazon sikerlistáján. A kiadók a váratlan siker láttán hamar ráálltak a színezőbizniszre: ma már szinte minden héten kijön egy hangzatos című kifestőkönyv, és műfaj szerint is válogathatunk köztük a mandalástól egészen a sztárokat felvonultatóig.

Hogy mi is a színezők őrületes sikerének titka, arra sokféle magyarázat született, ám abban szinte mindenki egyetért, hogy az internet és az online életmód kiemelten nagy szerepe játszik benne. A közösségi oldalak lettek azok a terek, ahol manapság egy új hobbi leginkább terjedni tud: az emberek a Pinterestről töltik le a legújabb kifestősablonokat, majd ha elkészülnek a színezéssel, a Facebookon és az Instagramon büszkélkednek a kész művekkel.

A legfontosabb mégis az, hogy olyankor csak arra kell figyelnünk, hogy a megfelelő árnyalatú kéket válasszuk, és ne menjünk ki a vonalból. A gondűzést, a stresszoldást a szakemberek is a színezés egyik legfontosabb erényének tartják.

„Az önfeledt színezésben sokan úgy érzik, mintha egyfajta relaxált tudatállapotba kerülnének. Ez annak köszönhető, hogy rajzolás közben a jobb agyféltekénk dolgozik, a bal pedig, amelyik a racionális, logikus gondolkodásért felelős, kikapcsol. Az ilyen relaxált állapotban csökken a pulzus, a vérnyomás és a stresszhormonok szintje (kortizol, adrenalin, noradrenalin), ugyanakkor fokozódik az oxigénellátás és a hajszálerek vérellátása” – vázolta a Könyvesnek a színezés stresszoldó hatásmechanizmusát Kanyai Napsugár pszichológus.

Talán egy próbát megér, színezésre fel!

Translate »