Pirossárgazöld! – 101 éves az elektromos jelzőlámpa

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Éppen 101 éve, az ohioi Clevelenadben állították fel az első villany szemafort.

Ugyan az amerikai történelem számos “igazi” feltalálóval büszkélkedik a szemafort illetően, annyi bizonyos, hogy James Hoge, napunk hőse 1914. augusztus 5-én az addigi legokosabb villanykészüléket helyezte üzembe.
Az innovatív négyirányú lámpában – bár a váltás még manuális volt (tehát egy buzgó honpolgár a sarki fülkében ülve naphosszat kapcsolt oda és vissza), Hoge vezérlése biztosította, hogy a jelzések semmiképp ne keresztezzék egymást, így az autók és szekerek békés idillben kerülgették egymást. (forrás)

Azóta nap mint nap ezer kis lámpa állja jótékonyan utunkat, hogy védelmet és rendet tartson az utcákon.

Képernyőfotó 2015-08-05 - 12.26.58

Ami pedig a 21. századot illeti, jobb helyeken mára a jelzőlámpa is több mint puszta közlekedésbiztonsági eszköz! Hiszen ahogy száz éve a lámpa vezérlése okozott gondot, úgy ma a gyalogosokat  kell megregulázni!

 

 

Képernyőfotó 2015-08-05 - 12.27.37Erre kínál megoldást a SMART fejlesztése, melyben segítségünkkel a kis piros figura bulivá varázsolja a sivár félperces dekkolást. Ami pedig a biztonságot illeti, az eredmény egészen döbbenetes!

Természetesen, mint minden más jelzés, a szemafor is CSAK VELÜNK EGYÜTT MŰKÖDIK. A közutakon minden jelzőfény, hang és szín a mi biztonságunkért van, és a mi figyelmünkre pályázik!
Figyeljünk a lámpákra, közlekedjünk biztonságosan!

Ha tetszik a cikk, csatlakozz hozzánk Te is! Oszd meg ezt a posztot és írd meg nekünk a véleményed!

Translate »