Mit fogyasszunk, ha fogyasztunk? II. rész- Sör

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

A bort már kielemeztünk, megtudtuk, hogy ha mértéket tartunk, számos pozitív hatása van, de ha te inkább a sört kedveled, neked is van pár jó hírünk! Nézzük!

Egy pohár (300 ml) sör körülbelül 130-140 kalóriát tartalmaz. 93 mg foszfort, ami a napi szükségletünk 12%-a, a foszfor erősíti a csontokat és a fogazatot. 2,37 mg niacint, ami a napi szükségletünk 15%-a, ami többek között a bőr, a gyomor és a belek egészségéért felel. Ezen kívül még a B6 – vitamin tartalma is magas, ami pedig az agy, a szív, az immunrendszer és az ízületek számára hasznos.

A sör segít az agyvérzés és a szívinfarktus megelőzésében. B-vitamin és folsavtartalma méregteleníti a sejteket, és összehúzza az ereket. A vesékre tulajdonképpen az árpalé an jótékony hatással, egy üveg sör naponta 40 százalékkal csökkenti a vesekőképződést.

Élesíti az agyműködést, és rendszeres, mértékkel történő fogyasztása mellett feltételezik, hogy csökkenti a különféle idegi megbetegedések, így a Parkinson-kór veszélyét is. Pozitívan hat a gyomorra is, némi védelmet nyújt a Helicobacter pylori baktérium ellen, amely a gyomorvérzés és a gyomorrák okozója lehet.

A csontokat szilíciumtartalmával erősíti; mivel a sör alapanyaga az árpa, segít elkerülni a csontritkulást is. Ezek a létfontosságú ásványi és tápanyagok az alkoholmentes sörben is megtalálhatóak. Nemcsak autóvezetés szempontjából jó, hanem mert izotón: azaz minden benne rejlő anyagot képes remekül feldolgozni az ember szervezete.

A napi maximum a fél liter sör. Eddig egészséges. Így nem is annyira hízlal: nincs benne zsír és alacsony a kalóriatartalma. Viszont sajnos növeli az étvágyat, ezért üres gyomorra nem ajánlatos fogyasztani. Az alkohol csökkenti a glükózképzést, leesik a vércukorszint, megnő az éhségérzet, az ital jótékony hatása pedig lecsökken.

Terhes nők válasszák inkább alkoholmentes sört; ebben éppen annyi hasznos tápanyag található, mint az alkoholos sörben – elsősorban a magzat számára nélkülözhetetlen folsav.

Tehát, akár a bor esetében, itt sem győzzük hangsúlyozni, a mérték az érték, de egy jó pofa sörrel, nagy bajt nem okozhatunk!

Translate »