Kirándulni jó: Az Országos Kékkör életre szóló kaland

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

TERMÉSZETJÁRÓK ÖRÖME GALYATETŐN

Az elmúlt három évben közel hárommilliárd forintos európai uniós támogatással újult meg az Országos Kékkör. A fejlesztés kiemelkedő állomásaként épült meg a nemrég átadott galyatetői Turistacentrum és a közeli Galya-kilátó is megújult.

A LEGHOSSZABB ÉS A LEGRÉGIBB TÚRAÚTVONAL

A kék sávjelzés 2550 kilométer hosszúságú túraútvonalat ölel fel. Egyesíti az Észak-Magyarországon végighaladó, továbbá a Rockenbauer Pál tiszteletére elnevezett Dél-dunántúli és a kerékpárral is teljesíthető Alföldi Kéktúrát. Mindez együttesen hazánk leghosszabb, legnagyobb múltú és igen népszerű túraútvonala. Jelenleg huszonötezer kilométer hosszú a számon tartott turistaút-hálózat hazánkban, ennek jó tíz százalékát a kékkör adja.

ÉLETRE SZÓLÓ KALAND AZ ÉRDEKLŐDŐKNEK

Érdemes a szabadidőnket a természetben tölteni, hiszen ez jelentős szerepet játszik az egészségmegőrzésben is. A túrázókat szolgáltatóhálózat is várja 250 végponttal, és szállások, vendéglátóegységek, kerékpárszervizek, amelyeket természetjáró kártyával kedvezményesen vehetünk igénybe.

MEGEMELTÉK A GALYA-KILÁTÓT

Megújult a Galya-kilátó is, mivel az évek múltával a kilátót túlnőtték a fák, az eredeti panoráma élményét vasbetontoldással adták vissza. A felújításnak köszönhetően hazánk egyik legmagasabban álló kilátója jött létre, amely teljes körű látványt nyújt az érdeklődőknek. Tiszta időben nemcsak a környező falvak, hanem a szlovákiai Magas-Tátra hegyei is kirajzolódnak a látogatók előtt. A csaknem ezer méter magasságban található tetőterasz kettős közlekedési rendszerrel közelíthető meg, mivel szigorúan elválasztották egymástól a fel és lejutást segítő lépcsőrendszert. Az újjászületett torony felső részében színes körablakokat helyeztek el, ezáltal a belső terek pazar fényjátékában gyönyörködhetünk. A kilátó oszlopában úgynevezett bivakszállást alakítottak ki. A különleges, színes körablakos szoba felejthetetlen élményt nyújt azoknak, akik hálózsákkal, derékaljjal érkeznek, és ezer méter magasan szeretnék tölteni az éjszakát.

Translate »