Kevesebbet iszunk!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

A globalizáció – legalábbis a kontinensen – az alkoholfogyasztásban is mindinkább megmutatkozik: nemcsak a megivott szesz mennyiségében, de abban is egyre kevésbé különböznek egymástól az európaiak szokásai, hogy mit isznak – derül ki a Népességtudományi Kutatóintézet legutóbbi hírleveléből.

Bár világszinten és lakosságarányosan az európaiak torkán folyik le a legtöbb szeszes ital, Kovács Katalin és Bálint Lajos a témában készült írásukban rámutatnak: a kontinens legtöbb országára az alkoholfogyasztás fokozatos csökkenése jellemző. Németországhoz, Ausztriához vagy Szlovákiához hasonlóan Magyarországon is egy emelkedő szakaszt követően csökkent az alkoholfogyasztás.

A trend a legtöbb országban az 1970-es évek során, Magyarországon az 1980-as évek második felében, de Írországban például csak a 21. század első éveiben fordult meg, Finnországban pedig még csak 2007-tól figyeltek meg mérséklődést. Néhány olyan nemzetnél viszont – ilyen Norvégia vagy Izland –, ahol korábban alacsony volt az alkoholfogyasztás, az 1960-as években mért évi 3-4 literes egy főre jutó alkoholfogyasztásról a 2010-es évek elejére lassú és folyamatos emelkedéssel elérték a 6-7 literes szintet.

Az OECD idén publikált, 2012-es adatai szerint Európában a litvánoknál fogy a legtöbb szesz, évenként és fejenként 14,4 liter. Magyarországon ugyanekkor 11,1 liter volt az egy főre jutó alkoholfogyasztás, ami nem számít kirívónak a kontinensen, ahol jellemzően 9 és 12 liter közötti szinteket mérnek.
Nem csupán a legurított szesz mennyiségében, de abban is látszik némi egységesedés, hogy mit iszunk. Miként a szerzők is emlékeztetnek, a dél-európai országokban korábban elsősorban bort, Németországban, Csehországban és Nagy-Britanniában főként sört fogyasztottak, míg Kelet-Európában a különféle égetett szeszes italoknak volt a legnagyobb keletjük.

A jelenlegi adatok azonban a hagyományos fogyasztási minták felbomlására utalnak. A sörivás népszerűvé vált olyan tradicionálisan borivó országokban is, mint Olaszország vagy Spanyolország, a borivás pedig elterjedt például Norvégiában, Hollandiában, az Egyesült Királyságban. A kelet-európai országok kivételnek számítanak: itt változatlanul sok égetett szeszes ital fogy, és ez több államban – így Magyarországon is – magas vagy legalábbis átlagosnak tekinthető sör- és borivással társul.

alkohol

Az elfogyasztott szesz mennyiségének változásával párhuzamosan az 1970-es évektől az 1990-es évek közepéig meredeken emelkedett, azóta viszont mérséklődött az alkohol miatti halálozás hazánkban. A túlzott szeszfogyasztással kapcsolatba hozható kórházi kezelések számát és arányát tekintve az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján ugyanakkor hazánk a vizsgált országok között a legrosszabb helyen áll, az olaszországi becsült adatnál tizenhatszor magasabb mutatószámmal.

 

Translate »