Járjunk kicsit utána! Valóban felmelegít a forralt bor?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Az elmúlt pár napban a belváros utcáin sétálgatva néhol felfigyeltünk a forralt bor édes, fahéjas, „karácsony” illatára. Hamarosan ellepik a plázákat a karácsonyfák, a díszek, és a létező összes üzletben lehetőségünk adódik egy hónapon át dudolgatni, hogy „all I want for christmas is you!”

De a karácsonyi vásárok hangulatát nem lehet megunni! Olyankor egy-egy pohárka forralt borral próbáljuk felmelegíteni magunkat. De vajon működik-e?

Az orvosok szerint tudományos alapja nincs, az alkohol csupán szubjektív melegségérzetet okoz. Az alkoholtól kitágulnak a vérerek, emiatt több vér áramlik a kezekbe, az arcba, ezért olyan kellemes ez az érzés a hidegben.

A kezdeti melegség után azonban az alkohol miatt lehűl a test, mert amint a szervezet úgy érzi, túl sok meleg távozik, a testhőmérséklet kissé csökkenni kezd. Ez egészen addig úgy marad, amíg a vérben alkohol van.

Ez természetesen nem okoz problémát azoknak, akiket vár a meleg lakás, a probléma főként a hajléktalan embereket érinti, esetükben egy téli, szabadban töltött éjszaka halálos is lehet. Ne feledjünk ügyelni rájuk!

Ha nem szeretnénk kitenni magunkat ennek a csalóka melegségérzetnek, inkább igyunk meleg teát, attól ugyanúgy felmelegszik a kezünk és arcunk.

Translate »