INDULUNK! GYERTEK!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

alkoholstop-logo_indulunkA túlzott alkoholfogyasztás régi és súlyos probléma amiről nem lehet eleget beszélni. Hazánkban a teljes, majd’ tízmilliós lakosságra vetítve, fejenként évi 12 liter égetett szesznek megfelelő alkoholos ital jut, ezzel a mennyiséggel világszinten a 17. helyre isszuk magunkat. Ez a valóság, amit magunknak teremtünk.

Állítólag már mind kívülről fújjuk, hogy a káros szenvedélyek és a mértéktelen fogyasztás az élet minden területén elvesz és rombol. Mégis, a munka, a szórakozás, vagy épp a közlekedés sokszor ma is csatatérré válik, ahol nap mint nap ezrek sérülnek, legtöbbször ártatlanul.

2013-ban nyolc gyermek halt meg közlekedési balesetben, ami épp nyolccal több a megengedhetőnél! Az ehhez hasonló tragédiák, az alkohol okozta veszteségek elkerülhetők, a megoldás pedig a mi kezünkben van! A “nagyok” felelőtlensége pedig nem csak most, de a jövő generációin is megbosszulja magát: a rossz példát látva, a fiatalok egyre korábban és egyre gyakrabban “nyúlnak” pohár után.

Ezért a Heim Pál Alapítvány Alkoholstop néven a mai nappal új társadalmi programot indít, melyben lakosság bevonásával, közösségi kezdeményezések útján keres megoldást a társadalmat bódító alkoholproblémára. Az Alapítvány célja, hogy a témáról valós társadalmi párbeszédet indítson, amiben panasz és okoskodás helyett tervek születnek, hogy a mérték újra érték legyen, a felelős fogyasztás pedig divattá váljon.

A program keretében olyan ötleteket, kezdeményezéseket várnak, melyek a mértékletes alkoholfogyasztást, az egészséges örömöket, az alkoholmentes szórakozást népszerűsítik. A felhívásra bárki jelentkezhet, a beérkezett ötleteket a www.alkoholstop.hu portálon teszik közzé.

A kezdeményezés részeként, a Heim Pál Alapítvány 2015. október 27-re Alkoholmentes Napot hirdet, amihez bárki csatlakozhat a témához kapcsolódó ötlettel, akcióval vagy műalkotással, de – ahogy mondják – a részvételhez az is elég, ha ezen a napon nem fogyasztunk alkoholt. Az Alkoholmentes Napot ezentúl minden év október 27-én meghirdetik, így abban bíznak, hogy a kezdeményezés pár éven belül igazi mozgalommá fog válni.

A program 2015. április 9-én 10 órakor egy sajtótájékoztatóval indult a MOM Kulturális Központban.
Az eseményen neves szakemberek és az eddig csatlakozott partnerek beszélnek arról, miért van szükségünk az Alkoholstopra, milyen alternatívákat választhatunk az egészség, és a minőségi élet elérésére. Az Alapítvány minden személyt, csoportot és szervezetet vár, aki szívesen közreműködik a program és az új ötletek megvalósításában.

Bővebb információ az Alkoholstop portálon található. Csatlakozni a www.alkoholstop.hu weboldalon  és az [email protected] e-mail címen lehet.

(www.heimpal.hu)

Translate »