Ezt isszuk karácsonykor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Az év végi ünnepek alatt azok is koccintanak, akik egyébként talán nem is fogyasztanak alkoholt. Nézzük meg, a karácsonyi és újévi időszakban melyek a helyi kedvenc italok, hol mivel ünnepelnek!

A világ egyik felében gyümölcsös vörösborokkal, míg a másikban inkább a mínusz hét fok alatt szüretelt szemekből készült jégborral koccintanak. Az ünnepek közeledtével a Vince Budapest utánajárt, vajon mit isznak általában az emberek a világ különböző országaiban karácsonykor.

Nincs az a francia, aki másért merne nyúlni a fa alatt, mint (legalább) egy palack champagne-ért, pláne hogy a világ legnagyobb része ugyanígy tesz. A leghíresebb ünnepi ital ráadásul minden borfajta közül a legalkalmasabb arra, hogy végigkísérjen egy étkezést. A francia pezsgő azért olyan drága, mert Champagne-ban a legdrágább a szőlőterület a világon.

A szigetországban még mindig a portói számít a karácsonyi nemzeti italnak. Az ünnepekkor jellemző időjárás még kedvez is az erősített boroknak – bár Angliában gyakorlatilag egész évben portóiszezon van… Desszerthez és sajthoz tökéletes választás. A portói úgy készül, hogy alkoholt adnak hozzá, ezért erősebb, mint egy normál bor, az alkoholfoka 18-20 körül van.

Az egész világ rajong érte, ezért egyértelmű, hogy a spanyolok is a legjobb vörösboraikkal ünnepelnek. A vörösboros borvidékeik közül Rioja és Ribera del Duero a két leghíresebb. A vidék szőlőiből főként mély színű és gyümölcsös vörösborokat készítenek, amelyek könnyebb ételekkel is jól párosíthatók. A spanyolok sokáig érlelik a borokat hordóban, a legfiatalabb a joven, aztán jön a crianza, a reserva már hosszan érlelt, a gran reserva pedig sok-sok éves.

A karácsonyi sör intézménye is meglehetősen elterjedt. Svédországban egyenesen kötelező: nemzeti italuk az alkoholmentes julmust és az erős, édes karácsonyi sör. A globális felmelegedés miatt már az északi országokban is megterem a szőlő, de Svédországban nem, ott csak gyümölcsbor készül.

Kanadában az éghajlatnak köszönhetően gyönyörű tradicionális pezsgőket is készítenek. Az egyik legelismertebb pezsgőház a L’Acadie skóciai borászat, kommunikációjában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag saját szőlőből készíti a pezsgőit. A kanadaiak legfontosabb bora a jégbor, a Niagara-vízesésnél fesztivált is rendeznek a tiszteletére.

Borvidékeken élőknek viccesen hangozhat, hogy az USA minden államában termelnek bort – így Alaszkában is. Az állam legismertebb borászata a Denali: a Texasból származó család a vadon termő gyümölcsökön kívül rizlingből és cabernet franc-ból készít jégbort. A jégbornak való szőlőt –7 C-fok alatt szüretelik, gyakran éjszaka, így a jégborszüret igazán romantikus.

A Mexikóban élőknek is természetes, hogy az ünnepi asztalra bor kerül. A Guadalupe-völgyben készült borok az Egyesült Államokban sem csak az egzotikum miatt keresettek: a borvidék adottságait a szakértők Toszkánáéhoz hasonlítják.

Bor szempontjából az Európán kívüli bortermelő országokat nevezzük újvilágnak. A dél-amerikai bortermelő vidékek állandó presztízsharcban állnak egymással: komoly nemzeti büszkeség övezi a bortermelést minden országban. Ennek megfelelően Venezuelában is egy helyi különlegesség, a petit verdot kerül az ünnepi asztalra. Ez a klasszikus bordeaux-i szőlőfajta szakértők szerint új hazára lelt ezen a vidéken, s Venezuela klímáján a legjobb arcát tudja megmutatni.

A petit verdot szőlőfajta régebben Bordeaux egyik fő fajtája volt, mára „kiment a divatból”. A helyiek a jeles ünnepeken sokkal nagyobb mennyiségben fogyasztanak brandyt, mint bort. Annak ellenére, hogy karácsonykor tombol leginkább a nyár, strandidőben is ragaszkodnak a megszokott márkájú borpárlatokhoz, ami nem csoda, hiszen 2014-ben a Paarl borvidékről került ki a világ legjobb brandyje. A brandy más szóval borpárlat, a cognac szó azonban nem használható bármilyen brandyre, csak a francia Cognac vidékén készült párlatra.

Az ausztrálok saját ikonikus szőlőfajtájukból, a shirazból készítenek pezsgőt. Mivel a karácsonyt ők is a strandokon töltik, nem is baj, ha nem a testes és magas alkoholtartalmú vörösborokkal ünnepelnek. Ezek a pezsgők az európaiak számára szokatlanok, ugyanakkor izgalmasak is: sokkal harsányabb gyümölcsösséggel és persze tannintartalommal bírnak, mint filigrán fehér fajtákból készült buborékos társaik. A shiraz szőlőfajta más néven syrah, és semmi köze a perzsiai (ma Irán) Shiraz városához.

A tokaji aszú igazi kincs, tökéletesen illik az ünnepi menükhöz. De választhatjuk valamelyik villányi cabernet franc-t, és aki fehérborra vágyik, az is megtalálja a magának valót: az illatos Irsai Olivértől kezdve a ritka juhfarkig. A buborékimádók is örülhetnek, szinte minden borvidékről találunk már remek pezsgőt. A tokaji aszúhoz kézzel szedik az aszúszemeket, és ebben a helyi asszonyok a legügyesebbek.

Forrás: http://www.borsonline.hu/20151217_ezt_issza_a_vilag_karacsonykor__osszeallitas

Translate »