Csoda óvoda

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vietnamban tavaly olyan szuper-óvoda épült, ami minden elemében a környezettudatosságot és a fenntartható fejlődést képviseli. A gyors ütemű iparosodás világszerte környezeti butulással fenyeget, hiszen a felnőttek mindennapi életéből és a gyerekek neveltetéséből kiszorulni látszik a környezet ismerete, szeretete, a hagyományos, természebarát életvitel gyakorlása. A „gazdálkodó óvoda”, ami elsősorban a szomszédos cipőgyári dolgozók gyermekeinek épült, erre a problémára ad  fenntartható választ.  A Farming Kindergarten minden elemében környezettudatos elemekből, eszközökből áll:

  • az épület váza környezettudatos anyagokból épült, költség mindössze 500 USD négyzetméterenként, ami világviszonylatban és minálunk is igen olcsónak számít.
  • a széles, nyitható ablakokon át a fény- és levegőellátás egyaránt megoldott
  • a teljes tetőt zöldnövényzet és saját kertészet működik, aminek gondozásában a gyerekek is részt vállalhatnak
  • a trúpusi meleg ellen, klímarendszer helyett, a megfelelő szigetelést a zöldtető és a korszerű nyílászárók biztosítják
  • a víz melegítését napkollektorok végzik
  • a WC-k öblítéséhez a szomszédos gyár szürkevizét használják
  • az óvoda épp a szülők munkahelye mellett van, így számukra a közlekedéssel járó időveszteség, és az utazással járó légszennyezés gondja is megoldott

post_197596_20150305095047

Mivel az intézménybe alacsony jövedelmű munkások gyermekei járnak, fontos követelmény volt az építési költségek és a környezeti hatások minimalizálása. Ezt úgy oldották meg, hogy az építkezés során helyi építőanyagokat használtak, és a low tech avagy „csináld magad” építési módszert alkalmazták, ezzel is támogatva a helyi ipart.

A létesítmény ipari méretekkel bír, alapterülete 3800 négyzetméter, ami 500 gyermek ellátására alkalmas. A területen 2000 négyzetméteren működik kertészet, ezen kívül játszóterek és parkok adnak kellő teret “szaladgálásra”.

 

 

 

post_197596_20150305095054

 

(A hófehér falakra talán még ráférne némi gyermekbarát dekoráció – talán idővel ez is meglesz… )

Farming-Kindergarten-by-Vo-Trong-Nghia-Architects-3

A teljes képgalériához katt IDE

Csoda óviról szóló magyar cikk megtekintése

(forrás: www.365.reblog.hu)

Translate »