Borban pancsolnak a japánok

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

A francia szó már-már szinonimája a bornak, a francia vörösborok száma kimeríthetetlen, a franciák borszeretete pedig világhírű. Jó úton haladnak a japánok, hogy ezt felülmúlják! Míg Franciaországban borfesztiválokkal ünneplik az újbort, addig Japánban vörösborral teli medencékben ülve koccintanak. És ez nem vicc!

A franciák újbor ünnepét Beaujolais nouveau-nak nevezik, amikor országszerte kellemes kis fesztiválokon örülnek a néhány hetes, Beaujolais régióból származó italnak. Ilyenkor egy speciális bort ünnepelnek, amely gamay szőlőből készül. A Food and Wine adatai szerint 2014-ben a japánok nyolcmillió üveggel rendeltek belőle – összehasonlításképp az Egyesült Államok mindössze kétmilliót importált.

Egy japán város, Hanoke fürdőjében idén magasra tették az ünnepség lécét: borral töltötték fel medencéiket. A fürdőzők pohárból, de kezük segítségével a medencéből is ittak. Szerintük a borfürdőzéskor újjászületik a test. Ez a gondolat azonban nem a japánok fejéből pattant ki: a történészek szerint Kleopátra is szívesen üldögélt borral teli kádban.

Tény, hogy a vörösborban levő polifenolok hihetetlen antioxidánsok és az is, hogy a benne megtalálható anyagok puhábbá varázsolják a bőrt és finomítják a ráncokat, ezen kívül pórustisztító hatású is, de egy kicsit mégis őrültségnek tűnik!

Forrás: http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20151125-borban-furdenek-a-japanok-ujbor-unnep.html

 

Translate »