Az NKH csatlakozott az Alkoholstop elnevezésű országos akcióhoz

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

A Nemzeti Közlekedési Hatóság csatlakozott a Heim Pál Alapítvány Alkoholstop elnevezésű társadalmi programjához, amely egy országos roadshow keretében kívánja felhívni az emberek figyelmét – többek között – az alkohol közlekedésbiztonsági kockázatára.

A túlzott alkoholfogyasztás régi és súlyos probléma, hazánkban a teljes lakosságra vetítve fejenként 12 liter égetett szesznek megfelelő alkohol jut egy emberre, amivel a világszinten 17. helyen állunk. Az egész társadalomra kiható negatív hatások lemérhetők a munka, a család, illetve sajnos a közlekedést érintő területen is. A közlekedési balesetek jelentős részénél az alkoholos befolyásoltság is szerepet játszik. 2013-ban nyolc kisgyermek vesztette életét közlekedési balesetben, ami pont nyolccal több, mint a megengedhető. Az ehhez hasonló tragédiák, az alkohol okozta veszteségek azonban elkerülhetők, ezt igyekszik elősegíteni a Heim Pál Alapítvány Alkoholstop elnevezésű társadalmi programja. Az alapítvány a lakosság bevonásával, közösségi kezdeményezések révén igyekszik megoldást találni a problémára.

Az alapítvány nyolcállomásos, országos roadshow-t kezdeményezett, amelyen a nagy forgalmú Metro Áruházak parkolójában igyekszik alternatívákat kínálni az egészség és a minőségi élet eléréséhez. A helyszíneken a helyi Balesetmegelőzési Bizottságok, a rendőrség, a polgárőrség, a Vöröskereszt, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei is részt vesznek.

Nyíregyháza, Kecskemét után az előző hétvégén Pécsre települt ki az alapítvány. A Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal szakembergárdája a pécsi kitelepülésen KRESZ totóval, tesztekkel, színezőkkel várta a legkisebbeket, míg a felnőttek KRESZ teszteken, gyalogosok számára felállított részegszemüveges pályával, illetve közlekedésbiztonsági társasjátékokkal mérhették fel szabályismereti tudásukat. A legjobbak különböző közlekedésbiztonsági ajándékokkal, láthatósági tornazsákkal, kistáskával, világító karpánttal és egyéb ajándékokkal gazdagodtak. A Heim Pál Alapítvány, illetve az NKH szakemberei remélik, az Alkoholstop kampány néhány éven belül mozgalommá fog nőni.
A hatóság az akciósorozat folytatásaként ezen a hétvégén Szegeden népszerűsíti a közlekedésbiztonság ügyét.

Translate »