Amit a napfogyatkozásról tudni kell

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Már mindenki nagyon várja a péntek délelőtti napfogyatkozást, ami Magyarországról is látható lesz. A napfogyatkozás közel 60 százalékos lesz, ez azt jelenti, hogy a jelenség maximumán a Hold csaknem 2/3-át eltakarja majd a Napnak. Annak, aki a teljes napfogyatkozást szeretné látni, annak Norvégiáig kell utaznia, hazánkban csak részlegesen lesz látható az égi jelenség.

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy pontosan hol és mikor kell az égre tekintened, hogy lásd a hiányos Napot és azt is, hogy mit kell tenned, ha nem sikerült beszerezned a speciálisan erre készült szemüveget.

Mi történik majd?

2015. március 20-án, pénteken Magyarországról is megfigyelhető lesz a részleges napfogyatkozás. A napfogyatkozás közel 60 százalékos lesz, ez azt jelenti, hogy a jelenség maximumán a Hold csaknem 2/3-át eltakarja majd a Napnak. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökken. A napfogyatkozás kapcsán országszerte számos programmal várnak benneteket, ahol speciális szűrővel ellátott távcsövekkel, illetve védőszemüvegekkel figyelhetitek meg a különleges természeti jelenséget.

Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor. A 2015. március 20-i fogyatkozás valójában teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el. Alább látható egy ábra a NASA weboldaláról.

Hol és mikor?

A napfogyatkozást értelem szerűen minden városban különböző időpontban lehet majd látni. Az egy-két perces eltérés persze nem sok, de az alábbi táblázatban láthatjátok, melyik nagy(obb) városunkból mikortól figyelhető meg a jelenség, mikor van a maximuma, és mikor ér véget:

Korábbi cikkünkben több nagyvárosból programokat gyűjtöttünk, ahol közösen, szakemberek segítségével nézhetitek a napfogyatkozást. Budapesten például a Magyar Tudományos Akadémia aznap 9 és 13 óra között a Széchenyi téri Székház előtti parkolóban bemutatót szervez. A Székház előtti parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül nézhetitek az “elfogyó” Napot, de napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatok, ha ellátogatok a rendezvényre. Ha kíváncsi vagy, hogy Pécsen, Debrecenben vagy Szegeden hol nézheted a programokat, kattints ide!

Elfogytak a speciális szemüvegek, mit csináljak?

Az RTL Híradójából megtudhattuk, hogy mindenhonnan elfogyott a speciálisan a napfogyatkozásra készített védőszemüveg. Aki lemaradt, próbál más megoldást találni, hogy láthassa a holnapi részleges napfogyatkozást. A napszemüveg nem jó, ahogy az egyszerű védőszemüveg és a kormozott üveg sem. És a hegesztő szemüveggel is maximum pillanatokra szabad a napra nézni, az ilyenkor felerősödő uv sugarak ugyanis visszafordíthatatlan szemkárosodást okozhatnak.

Az RTL Híradóban Reider Ferenc optometrista szemléletes példával élt a védőszemüveg nélküli napbanézést illetően: “Képzeljünk el egy nagyítót mint egy szemlencse, egy papír lesz a látóideg hártya és amikor ránézünk a napra, akkor az történik, hogy oda fókuszálódik a fény, hopp és kilukasztotta.” A híradóban megszólaltatták Burka Gabriellát, a Szent János Kórház főorvosát is, aki azt mondta, a napszemüvegek nem elég erősek, jobban járunk a heggesztőszemüveggel, de hosszú ideig azzal sem lehet a Napba nézni, maximum másodpercekig.

Mit tegyünk akkor? A hvg cikkéből kiderül, hogy távcsövön, látcsövön vagy a fényképezőgép keresőjén át figyelni a jelenséget szintén nagyon kockázatos, ezért a napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb – és legolcsóbb – módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. És hogy ez hogy zajlik? A camera obscura elvén alapuló módszer lényege, hogy ki kell lyukasztani egy kartonlapot, mondjuk egy gombostűvel. Nincs más dolgunk, mint kiállni vele a szabadba, és az apró lyukon átszűrődő fény egy alá tartott fehér papírlapra vetíti a Nap képét.


Ábra: ÁNTSZ

A módszer nagyon jó lehet akkor, ha például gyermekeknek szeretnénk megmutatni a nem mindennapi eseményt (utoljára 16 évvel ezelőtt, 1999-ben volt erre példa, akkor teljes napfogyatkozást láthattunk Magyarországon).

Milyen idő lesz?

A várható időjárásról: péntek délelőtt a napsütést helyenként (főként a középső országrészben) zavarhatják meg gomolyfelhők. Hűvös lesz az idő, hajnalban többfelé fagyhat – írja az Időkép. Az időjárás portál azt írja, hogy jól láthatjuk majd a részleges napfogyatkozást, a napos időt néhány gomolyfelhő zavarhatja csak.

Nem érdemes kihagyni, hiszen a következő napfogyatkozás 2022. október 25-ig várnunk kell.

szeretlekmagyaroszag.hu

Translate »