A mértéktelen ivászat 12 veszélye

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Egy kicsit talán sokkoló dolgokkal találkozhatsz ebben a cikkben, de nem árt ezeket tudni! A mértékletességgel persze mindez elkerülhető, és ha kíváncsi vagy a pozitív hatásokra is, nézz körül a többi cikk között!

Nem titok, hogy az alkohol komoly egészségkárosodást okozhat, például a májelégtelenség vagy az autóbaleset is ide tartozik. De az alkoholnak nemcsak ez a kétfajta veszélye létezik. Kutatók bebizonyították, hogy az alkoholhoz több mint 60 betegség köthető. Íme, a mértéktelen ivászat 12 leggyakoribb következménye.

A mértéktelen ivászat okozhatja azt is hogy az oxigént szállító vörösvértestek száma abnormálisan lecsökken. Ezt az állapotot nevezzük anaemiának (avagy vérszegénységnek ). Ennek különféle jelei lehetnek például a fokozott fáradtság, a lélegzet rövidsége és szaporasága, fejfájás.

Kutatók szerint a rendszeres alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát. A veszély akkor áll fenn, mikor a test átalakítja az alkoholt acetaldehiddé, ami egy potenciális rákkeltő anyag. Az alkohol számos szervet fenyeget rákkal, ilyen a száj, a torok, a máj, a mell és az emésztőszervek. A rák kialakulásának veszélye sokkal nagyobb azoknál az embereknél, akik isznak, és dohányoznak is.

A mértéktelen ivászat következtében a vérlemezkék összeállhatnak, és vérrögöket képezhetnek. A vérrögök szívrohamot és agyvérzést okozhatnak. Kutatások igazolták, hogy azoknak az embereknek, akik már átestek egy szívrohamon, és rendszeresen alkoholt fogyasztanak, 50%-kal magasabb az elhalálozási arányuk, mint azoknál, akik nem isznak.

A kemény ivászat cardiomyopathiát okozhat, ami azt jelenti hogy a szív izmai legyengülnek, olyannyira, hogy szívritmuszavar keletkezik, ami halálos veszélyt jelenthet.

Az alkohol mérgező anyag, ami közvetlenül a májon fejti ki kártékony hatásait, roncsolja a májszöveteket, melynek következtében a máj annyira megsérül, hogy képtelen lesz a működésre. Erre a betegségre úgy tűnik, hogy a nők érzékenyebbek a férfiaknál.

Ahogy öregszünk, elménk fokozatosan leépül (tíz évente 1,9 százalékkal zsugorodik az agy). Ezt normálisnak tartják, viszont azoknál az embereknél, akik rendszeresen isznak, ez a folyamat jóval gyorsabb. Az alkohol károsítja az agy egyes részeit, ezért a gyakori, rendszeres, nagymértékű ivászat emlékezet-kimaradáshoz, és szellemi leépüléshez vezethet.

Ismert, hogy a kemény ivászat gyakran társul depresszióhoz, viszont kérdéses az, hogy melyik volt előbb? A depresszió vagy az ivászat? Gyakori az, hogy az emberek azért fordulnak az alkoholhoz, hogy enyhítsék érzelmi fájdalmukat. Viszont egy kutatás szerint ez a feltevés fordítva is igaz. Sokan az alkohol miatt esnek depresszióba. A kutatás azt is kimutatta, hogy ez a fajta depresszió elmúlik, ha abbahagyjuk az ivászatot.

A kemény ivászat epilepsziát okozhat azoknál az embereknél is, akik nem hajlamosak az epilepsziára. Ez egy igen fájdalmas betegség.

A köszvény annyit jelent, hogy az ízületekben húgysav kristályok képződnek, ezáltal a végtagok mozgatása rettenetesen fájdalmas lesz. Noha a köszvényre való hajlam öröklődik, kiderült, hogy az alkohol is hatalmas szerepet játszik a betegség kialakulásában.

Köztudott tény, hogy az alkohol növeli a vérnyomást. Az alkoholtól az erek fala merevebb és kevésbé ellenálló lesz. A magas vérnyomás hosszútávon számos betegséghez vezethet, például vesebetegség, szívinfarktus, agyvérzés.

Az alkohol hosszútávon gyengíti az immunrendszert, ennek következtében háromszor könnyebben kapunk el fertőző betegségeket. Ebben az is nagymértékben szerepet játszik, hogy alkoholos befolyás alatt hajlamosak vagyunk szexuális kalandokba bocsátkozni.

A kemény ivászat egyfajta ideggyengeséget ( alkoholos neuropathia) okozhat, ami extrém esetekben olyan érzést válthat ki, mintha gombostűkkel szurkálnának a test különböző pontjain. Mindemellett izomgyengeséget, inkontinenciát (vizeletvisszatartási nehézség), merevedési zavart is okoz.

Az alkohol irritálja a gyomrot. Ilyenkor gyomorhurut alakulhat ki, melynek következtében begyulladhat a hasnyálmirigy. A krónikus hashártyagyulladás hatással van az emésztésre, gyakori hasfájást és állandó hasmenést okozva.

Forrás: http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/drog_cigi_alkohol/1661/mertektelen-ivaszat

 

Translate »